Hoog tijd om uw Flash website te vervangen

Nieuwsbericht: Adobe stopt de ondersteuning van Flash in 2020.

Een eindigend hoofdstuk

Er was een tijd dat Flash websites alomtegenwoordig waren. Ze onderscheidden zich van de traditionele websites door een hoogstaande grafische vormgeving en verrassende animaties. Creatieve webdesigners omarmden Adobe Flash om websites te maken met dat tikkeltje meer.

De laatste jaren kwam er echter sleet op de formule. In de standaard programmatielaag van het internet kwam er met de introductie van HTML5 en CSS3 een forse verbetering van de grafische mogelijkheden, waardoor het gebruik van extra plugins overbodig werd.

Flash websites presteren ondermaats op mobiele apparaten

Maar bovenal is het de opkomst van mobiel internet die de Flash websites de das omdoet. De meeste Flash websites zijn gebouwd voor een desktop scherm en hebben een vaste viewport. Ze bieden steevast een slechte gebruikservaring op mobiele apparaten:

  • de lettertypes zijn moeilijk leesbaar en de gebruiker moet in- en uitzoomen.
  • de te kleine aanraak knoppen leiden tot frustratie als niet de juiste knop aangeklikt wordt.
  • de viewport is te breed en de gebruiker moet horizontaal scrollen.
  • de animaties, afbeeldingen en video’s zijn te zwaar voor een mobiele data verbinding.
  • animaties die je niet kan overslaan, ongevraagd geluid afspelen, … Slecht ontworpen Flash websites die de gebruiker onvoldoende controle geven, wekken enkel irritaties op.
  • zoekmachines ondervinden problemen om Flash inhoud te begrijpen en te indexeren.

Flash websites houden een security risico in

Tot slot houdt Flash al te dikwijls een security risico in en uit voorzorg blokkeren vandaag zowat alle internet browsers standaard Flash!

Kortom, een Flash website is echt achterhaald en Adobe gooit de handdoek in de ring. Het proces om Flash uit roulatie te nemen is opgestart en vanaf 2020 stopt men met de ondersteuning.

Besluit

Wacht niet tot 2020 om uw Flash website te vervangen en bied uw bezoekers nu reeds de gebruikservaring die ze verdienen!